Mooni- martsipani kook

Selle koogi täidises on mooniseemneid eriti rikkalikult ja need annavad täidisele mõnusa krõmpsu tekstuuri. Martsipan lisab magusust ja lisaks rikkalikule täidisele katab kooki ka kohev beseemüts. Retsept pärineb Toidutarest.

Põhi:

190 g jahu
75 g suhkrut
näpuotsatäis soola
90 g võid
3 munakollast

Täidis:

175 g martsipani
200 g mooniseemneid
4 dl+ 0,5 dl piima
80 g võid
0,7 dl suhkrut
30 g mannat
2 sl maisitärklist
1 muna

Beseekate:

3 munavalget
200 g tuhksuhkrut

Põhja jaoks sega jahu suhkru ja soolaga. Lisa kuubikuteks hakitud või ja näpi puruseks, viimasena lisa munakollased, sega ühtlaseks tainaks ja pane tainas toidukilesse mähitult tunniks külmkappi.
Rulli tainas kettaks ja kata sellega 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ning servad. Pane vorm pooleks tunniks külmkappi. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures 12- 15 minutit.
Rulli martsipan ümaraks kettaks ja aseta eelküpsetatud põhjale.
Täidise jaoks pane potti mooniseemned, 4 dl piima, või, suhkur ja manna. Sega tassis tärklis 0,5 dl piimaga. Kuumuta mooniseemne segu pidevalt segades keemiseni. Sega juurde tärklis ja kuumuta kuni segu pakseneb. Jahuta segu ja klopi juurde muna.
Vala täidis põhjale ja küpseta 175 kraadi juures 45 minutit.
Vahusta munavalged tuhksuhkruga tugevaks vahuks ja kata vahuga kook ning küpseta veel 10 minutit. Jahuta kook enne serveerimist.

Kommentaarid