Vahuline kookose-tsitrusekook

Otsisin emale sünnipäevaks mõnd erilist koogi või tordi retsepti ja lõpuks leidsin sobiva koogi Cannelle-Vanille blogist. Kook on väga õrn ja õhuline ning sellega tuleb kindlasti arvestada nii koogi kaunistamisel kui serveerimisel. Mina tegin selle retsepti järgi ühe suure koogi, kuid algretsepti järgi tuleks teha väiksed koogikesed ümmargustesse vormidesse.
Retsepti autor soovitas ka kasutada spetsiaalset sidruni sorti, mille maitse on justkui segu sidruni ja mandariini omast, kuid kuna meie kaubanduses on üldjuhul vaid ühte sorti sidruneid, siis improviseerisin ja lisasin kreemi tehes poole kogusest sidruni mahla ja teise poole mandariini mahla. Ja veel, kindlasti otsige seda kooki tehes välja köögikaal, sest kõik komponendid tuleb kaaluda.

Põhi:

125 g munavalgeid
30 g suhkrut
130 g kookoshelbeid
80 g tuhksuhkrut

Tsitruse kreem:

100 g täispiima
12 g suhkrut
50 g munakollaseid
12 g maisitärklist
50 g värskelt pressitud sidruni mahla
50 g värskelt pressitud mandariini mahla
3 grammi lehtželantiini
100 g munavalgeid
15 g suhkrut

Esmalt valmista koogi põhi. Selleks mikserda munavalged kõvaks. Puista tasakesi juurde suhkur, samal ajal edasi mikserdades. Jätka mikserdamist seni, kui tekkivad teravad munavalge vahu tipud.
Teises kausi sega omavahel kookoshelbed ja sõelutud tuhksuhkur ning seejärel lisa kolmandik kuivsegust munavalge vahule, sega õrnalt, seejärel lisa uuesti järk-järgult kuivsegu ja sega õrnalt läbi. Võta ahjuplaat, kata see küpsetuspaberiga, pritsi küpsetuspaberile veidi õli ning vala segu ahjuplaadile. Aja segu ühtlaselt laiali ja küpseta 190 kraadi juures kuni pealispind muutub õrnalt pruunikaks (ca 5-6 min). Lase jahtuda.
 Muna-tsitruse kreemi jaoks, pane esmalt želantiin külma vette pehmenema. Seejärel vispleda kokku munakollased, maisitärklis ning sidruni- ja mandariini mahl. Tõsta segu kõrvale. Pane pott tulele, lisa piim ja suhkur ning lase keema tõusta. Seejärel lisa piima-suhkru segule pidevalt vispeldades munakollase segu. Pidevalt vispeldades kuumuta seni, kuni segu hakkab paksenema. Seejärel lisa pehmenenud želantiin kuumale piima-suhkru segule ja vispelda edasi. Vala kuum kreem uude, puhtasse kaussi ja jäta jahtuma.
 Järgmise etapina tuleb kreemi jaoks vahustada munavalged. Kui vaht on kõva, raputa sisse suhkur ja mikserda veel ca 1 minut. Kui sa kasutad poe mune ja ei taha neid toorelt kasutada, siis lisa munavalge vahule sorts kuuma suhkrusiirupit (pane poti põhja veidi vett ja suhkrut ning keeda 115 kraadi juures).
 Kui munakollse-tsitruse kreem on veel soe, siis lisa sellele kolmandik munavalge segust. Sega õrnalt ja lisa ka ülejäänu osa. Sega õrnalt seni, kui tekib ühtlane mass ilma valgete munavalgevahu täppideta.
Kui sa tahad teha väikeseid koogikesi, siis suru jahtunud koogipõhjast välja vastavasuurusega kettad (või seda teh anäiteks ümmarguse pipargoogivormiga) ning tõsta vormi põhja koogipõhja ketas, siis lisa ühtlase kihine kreem, seejärel uuesti koogipõhjast lõigatud ketas ja kõige peale kreem, kaunista hooajaliste marjadega ning tõsta vormid külma. Kui sa tahad suurt kooki teha, siis võta lahtikäiv ümmargune koogivorm, lõika koogipõhast paraja suurusega ring (mina jätisn suurema ringi, nii et kooipõhi kattis ka servad) ning vala peale kreem. Kaunista pealt värskete marjade ja tuhksuhkruga ning tõsta paariks tunniks kuni üleööks külma.

Kommentaarid